מטפלים ופסיכולוגים מוצאים דרכים רבות כדי לעזור למטופלים שלהם לבטא את עצמם ואת המצוקות שלהם וגם למצוא את הדרך הטובה ביותר להשתקם ולהתמודד עם הבעיות שלהם. לא תמיד נוהגים לעשות זאת בשיחות הקונבנציונליות אלא גם בעזרת שלל דרכים נוספות כמו טיפול באמנויות, בתנועה ועוד. אחת השיטות הייחודיות שעוזרות להגיע למטופל בדרך אחרת ולחשוף אותו לאמצעי ריפוי אחרים היא קולינארי ארט תרפי – טיפול באמצעות בישול. זוהי שיטה חדשה יחסית שמתאימה בעיקר למי שהשיטה הזאת מדברת בדיוק לקשיים מסוימים.
על מה מבוסס טיפול בבישול?
בישול ואוכל מטפלים בצורך הבסיסי ביותר של האדם שאינו משתנה מאז לידתו. המשמעויות של אוכל והזנה כל כך מהותיות ומרכזיות שהן חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלנו כבני אדם. זה גם חלק מרכזי מאוד בהתפתחות הרגשית והנפשית שלנו כשזה מתחבר לחוויות ילדות ולדרך שבה גדלנו וטיפלו בנו. לא פלא שרבים רואים באוכל נחמה גדולה או אויב, כאשר זה מייצג בעיות או חוויות חיוביות שמלוות אותנו. זה חלק מבניית הבית והמשפחה ומה שאנחנו חושבים על אוכל זה גם מה שבונה את הזהות שלנו.
הישרדות ואכילה
אכילה ובישול הם גם חלק בלתי נפרד מההישרדות שלנו ומהכושר שלנו להחזיק מעמד ולהתגבר על קשיים. לכן כל עיסוק באוכל ובבישול יכול לחשוף אצלנו יכולות ומיומנויות שעוזרות לנו לחשוב על עצמנו בדרך חיובית יותר, וגם לבנות בנו אמון באחרים, אמון בעצמנו, דימוי עצמי מחוזק וביטחון עצמי בכוחנו. אנחנו יכולים לשרוד כאשר אנחנו מטפלים בעצמנו ויכולים לעשות זאת בדרך הטובה ביותר. זה כמובן חלק מהיכולת שלנו לטפל באחרים, במשפחה, בילדים, בקרובים. זה מלמד אותנו על עצמנו ועל היחס לאחרים שתלויים בנו.
אינטימיות ומשפחתיות
טיפול בבישול מגלה לנו גם על היחס שלנו לפיתוח אינטימיות וקרבה משפחתית ועד כמה אנחנו בורחים מהן ולא מצליחים לבנות אותן. כשאנחנו לומדים לבשל ולעסוק בחומרים ובכלים ולארגן את הבישולים אנחנו לומדים גם לארגן את סביבת חיינו הקרובה ולהתייחס למי שאנחנו מטפלים בו ומאכילים אותו. קוראים לזה בלשון מקצועית התקשרות ומערכות יחסים בין אובייקטים שונים ומיומנות ביצירת קשרים, וזה מה שהטיפול יכול לעזור לנו בו. בישול יכול גם להעלות זיכרונות שבהם מטפלים תוך כדי כך.
אכול כהזנה כפולה – רגשית וגופנית
האישיות שלנו נבנית כתוצאה מהזהות שאנחנו יוצרים לעצמנו וחלק מזה מבוסס על מיומנויות שלנו. בישול הוא מקצוע אצל רבים אבל גם מיומנות בסיסית של כולנו. אנחנו צריכים לדאוג לעצמנו וזה התפקיד שלנו לוודא שאנחנו יכולים לדאוג לכך. יש הדדיות בין הזנה רגשית לבין הזנה גופנית. חלק מההזנה הרגשית שאנחנו מקבלים בא מההאכלה של אחרים ומהיכולת שלנו לבשל וזה מקנה לנו את החיזוק לזהות שלנו כבעלי יכולת טובה יותר להתמודד עם צרכים שלנו ושל אחרים. אוכל הוא לא רק טעים אלא גם בריא וזה עוזר לנו להרגיש כשירים לכל דבר.
טיפול תוך כדי עבודה
מלבד הבישול עצמו ותוצריו, העבודה עצמה עוזרת לנו בזמן שבו אנחנו לא יכולים לבטא במילים את התחושות אבל הן מקבלות ביטוי בביצוע פעולות. יש משהו מרגיע בפעילות מסודרת לפי הנחיות שמכניס את המטופל לרוטינה שמועילה לו תוך כדי העבודה. היצירתיות שהוא נזקק לה חושפת לעיניו עד לאן הוא יכול להגיע אם רק ירשה לעצמו להשתחרר ולהאמין בעצמו והתוצאה הטעימה שמוגשת לאנשים מחזירה לו את האמון ביכולות שלו. לכל פעולה מעשית גם משמעות רגשית וגם מגלה את הלך המחשבה של המטופל, מה שעוזר למטפל להבין טוב יותר את הבעיה ואת הפתרון לה.